2015. május 21., csütörtök

Epres - rebarbarás bundás kalács (french toast)




A maradék kenyér felhasználásának egyik legjobb módját már az ókorban ismerték és alkalmazták is szerte Európában. És a jelek szerint nem is ment ki soha a divatból, miért is ment volna, hiszen a maradék kenyérféle mindig megoldandó probléma, egyben a kreativitás remek terepe. 
Jómagam borzasztó válogatós gyerek voltam (én nem emlékszem, csak anyukám), de a bundáskenyér mindig befutó volt. Főleg reggelire szerettem, citromos teával. Aztán később (jóval később) a spenótfőzelék elmaradhatatlan kísérőjeként is kedvencem maradt. Friss paradicsommal, salátával, uborkával, esetleg sajttal ma is az egyik legjobb reggelinek, netán gyors vacsorának tartom.
A french toast is bundáskenyér, csak édes és általában gyümölccsel, fűszerekkel, esetleg gyümölcsös likőrökkel ízesítik, vajban sütik és tejszínhabbal, vagy sűrű joghurttal tálalják. Ebben a formában pedig önálló desszert válik a maradék kenyérből/kalácsból, nem is akármilyen. Sütés után finom, ropogós, karamelles külső rétege és puha, krémes belseje lesz a kalácsnak - ellenállhatatlan.

Recept:
  • 4 nagy szelet (lehetőleg házi) nem friss kalács
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 400 g eper
  • 100 g rebarbara
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 2-3 evőkanál méz
  • csipet só
  • egy kupica narancslikőr (elhagyható)
  • két evőkanál vaj a sütéshez
  • barna nádcukor a szóráshoz
  • görög joghurt a tálaláshoz
Először a gyümölcsökkel foglalkozunk (ezt lehet akár előző este is).
A rebarbarát megpucoljuk, másfél centis darabokra vágjuk.
Az epret is megmossuk és megpucoljuk, egészben hagyjuk. Mindkét gyümölcsöt egy hőálló tálba szórjuk, meglocsoljuk a mézzel, (narancslikőrrel, ha használunk), csipet sót szórunk rá és a vaníliát is rátesszük. Összekeverjük, majd előmelegített, 190 fokos sütőbe tesszük, 10-15 percig sütjük, amíg fortyogni nem kezd és a leve kissé besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
A kalács szeleteket félbe vágjuk, de hagyhatjuk egészben is, csak a kisebb darabok jobban elhelyezhetők majd a sütőtálban.
A sült gyümölcskompót felét keverőtálba tesszük, lével együtt, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt és a cukrot. Villával simára keverjük.
Serpenyőben felforrósítjuk a vajat. A gyümölcsös tejszínbe mártjuk a kalácsokat, hagyjuk, hogy egy kicsit magukba szívják a folyadékot. Lecsöpögtetjük, majd a forró vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Egyszerre csak két-három darabot süssünk. Kicsit ragadósak lesznek, mert a cukor karamellizálódik, de attól lesz finom.
A megsült darabokat kerek sütőedénybe rakosgatjuk. Amikor az összes kész, a tetejüket még megszórjuk egy kis nádcukorral, majd forró, 190 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Melegen, vagy hidegen fogyasztjuk görög joghurttal és a sült gyümölcs másik felével.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...