2015. augusztus 11., kedd

Szedres vaníliafagylalt


1. A vaníliafagyi a kedvencem. 2. A szedres vaníliafagyi még jobb.

Recept:
  • 250 ml magas zsírtartalmú tej
  • csipet só
  • 150 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 500 ml tejszín
  • 5 tojássárgája
  • 250 g szeder
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál vanília aroma
A tejet a sóval és a cukorral egy vastag aljú lábasban felforrósítjuk, közben kevergetve, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a a vanília kikapart magjait és a félbe vágott vaníliarudat is. Lefedjük, fél órát pihentetjük.
A tejszínt keverőtálba öntjük.
Egy másik keverőtálban összekeverjük a tojássárgákat. A cukros-vaníliás tejet közepes lángon újra melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés mellett néhány evőkanál meleg tejet adunk a tojássárgákhoz, majd az így temperált tojást a többi tejhez öntjük. Kevergetve addig főzzük, amíg tejszín sűrűségű lesz. Szűrőn keresztül a tejszínre öntjük, összekeverjük. A vaníliarudat is tegyük a keverékbe, fedjük le a tálat, hagyjuk hűlni.
(Ez így egy tökéletes vaníliafagylalt, amit alaposan lehűtve, majd a vaníliarudat eltávolítva, fagylaltkészítő gépben készre fagyasztva bármikor önmagában is elkészíthetünk. A recept David Lebovitz: Ready for Dessert című könyvéből származik.)
Amíg a krémes alap hűl, a szedret mély tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a vaníliaaromát, jól elkeverjük, fél órát állni hagyjuk. Nem túl sűrű szitán átszűrjük, majd a kihűlt vaníliás krémhez keverjük, amiből előzőleg kivettük a vaníliarudat.
Hűtőszekrényben egy éjszakát, de legalább 4 órát hűtjük. Ezután fagylaltgépben "fagyisítjuk".
Tálaláskor friss szederrel és natúr, vágott pisztáciával díszíthetjük., de anélkül is fantasztikusan finom!



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...