2016. február 11., csütörtök

Socca - de szép is lenne...


A socca Nizza hagyományos utcai étele. Fatüzeléses kályhákon, nagy sütőlapon, vagy kemencében sütik és frissen, melegen kínálják egy pohár jeges rozé mellé a tengerpartról fáradtan bandukoló szerencsétleneknek...
Mielőtt ezen túl sokáig merengenénk, inkább érdekességképpen elmondom, hányféle elnevezése van még ennek a csicseriborsólisztből készült palacsintának: Genova környékén farinátának, Toscánában cecininek hívják. Algériában karantita, Dél-Amerikában pedig faina. Sőt, Indiában is készítenek hasonló lepényt besan puda, vagy dal chila néven. A sok elnevezés közel azonos elkészítési módot takar: a csicseriborsólisztet sóval és olívaolajjal összekeverik és megsütik. A tészta fűszerezésében (már ha tesznek hozzá) viszont már vannak különbségek: Provance-ban friss rozmaringgal, borssal ízesítik, Észak-Afrikában római köménnyel és harissával. Andalúziai változatában apró rákot kevernek a tésztába, Genovában ugyanezt apróhallal teszik.
Látható, hogy a variációk száma végtelen. Az én változatom eltér a hagyományostól, hiszen ebben a tésztában tojás és joghurt is van, fűszerként pedig fekete szezámmagot használtam. A tészta így könnyebben kezelhető és serpenyőben sütve is ízletes, ropogós kispalacsintákat készíthetünk.
A nyár ízeire való türelmetlen vágyakozás jegyében én most félig szárított, olajban eltett paradicsommal, fetával és görög joghurttal tálaltam, de bármilyen sült, párolt zöldséggel, salátával, hallal nagyon finom!

Recept:
  • 110 g csicseriborsóliszt
  • fél teáskanál só
  • 1 tojás
  • 60 ml víz
  • 120 ml zsíros joghurt
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 evőkanál fekete szezámmag
A hozzávalókat keverőtálban kézi habverővel összekeverjük, legalább fél órát, de akár egész éjszakát állni hagyjuk.
Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, kanállal adagonként beletesszük a tésztát, hogy kisméretű palacsintákat kapjunk. Közepes lángon mindkét oldalán megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük.
Sűrű görög joghurttal, olajban eltett félig aszalt paradicsommal, morzsolt fetával fogyasztjuk.

A 101 cookbooks receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...