2016. március 25., péntek

Rozmaringon és zsályán füstölt tojás


Nemrég kacsamellet füstöltem (a recept fejlesztés alatt!) és közben eszembe jutott, hogy tojással is kipróbálom. Kínában kedvelt fogás a szójaszószban áztatott, majd rizs-cukor-tea keverékén füstölt kacsatojás - meg is csináltam tyúktojással, de én csak a szójaszósz ízét éreztem.
Viszont a saját termésből készített rozmaringos-zsályás füst nagyon finoman vonja körbe a főtt tojást, nem tolakodó, de azért érezhető, különleges ízhatást adva. A céklával színezett-savanyított tojással együtt tálalva a húsvéti asztalon izgalmas összevetésekre ad lehetőséget!
A tojás főzési idejét fontos betartani, mert szerintem úgy az igazi, hogyha a sárgája még viszonylag krémes marad. Emiatt picit nehézkes a pucolás, de nem lehetetlen.
Bátor kísérletezést és szép Húsvétot kívánok!

Recept:

  • 4-5 tojás
  • két marék száraz rozmaringlevél
  • egy marék száraz zsályalevél és ág
  • ha ezek nincsenek, szálas feketetea
A tojásokat fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel. Közepes lángon főzni kezdjük. Amikor felforrt a víz egy percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, lefedjük és 8 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet és hideg vízzel azonnal lehűtjük. Körben óvatosan asztallaphoz ütögetjük, majd meghámozzuk.
Egy wok, vagy nagyméretű rozsdamentes serpenyő alját alufóliával kibéleljük, közepére szórjuk a száraz leveleket. Fölé teszünk egy fém rácsot, a rácsra pedig a tojásokat. Jól záródó fedővel lefedjük. A wokot (serpenyőt) a legnagyobb lángra tesszük. Amikor a füst belepi a fedő alatti területet elzárjuk a tüzet, de a fedőt még 5 percig nem emeljük fel.



Ezzel kész is a füstölt tojás, amit felvágva saláták részeként, kiegészítőjeként, vagy csak egyszerűen vajas kaláccsal fogyasztunk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...