2016. július 9., szombat

Szedres friand


Elmondom mikkel találkoztam amikor a friand-ról keresgéltem. 1. Francia sütemény, de valamiért Új-Zélandon nagyon népszerű. 2. Formája miatt összekeverhető a muffinnal, pedig a financier rokona inkább. 3. Előbb említett rokonhoz hasonlóan a friand-nak is van spéci formasütője, szép ovális. Nekem egyik sincs... (Szilikonos mini muffinformában sütöttem.) 4. A google nem szereti, mint keresőszót, állandóan helyesbíteni akar friend-re. A barátság mindenek előtt :)
A süteményről szólván pedig el kell mondanom, hogy bájos darab, különösen, ha rászánjuk magunkat (főképpen a pénztárcánkat) és blansírozott mandulából készítjük. Így szép piruló-sápatag lesz, sötétlő szederrel a belsejében.
A hajdinalisztet rizslisztre, vagy sima fehér lisztre is válthatjuk, attól függően, hogy mi van otthon és hogy fontos-e a gluténmentesség. Természetesen a gyümölcstartozékkal is lehet játszani, a bogyósok mindegyike, sárgabarack, nektarin, alma, körte - bármi szóba jöhet.
Hamar elfogy.

Recept:

  • 5 tojásfehérje
  • 180 g vaj
  • 180 g cukor
  • 100 g blansírozott mandula
  • 50 g hajdinaliszt
  • negyed teáskanál só
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 60 g szeder
A vajat felolvasztjuk. A mandulát finomra daráljuk. A cukrot, a hajdinalisztet, a citromhéjat és a vanília kikapart magjait nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a mandulát és a sót is, összekeverjük.
A tojásfehérjét lágy habbá verjük. Csak éppen annyira, hogy már összeálljon, de még könnyen folyós állagú legyen. Több részletben óvatosan a mandulás keverékhez adjuk. Utoljára az olvasztott vajat is a tésztához keverjük szintén több részletben. Az így összeállított tésztát fél órát állni hagyjuk.
Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Ha hagyományos muffinsütőt használunk, kivajazzuk. Szilikonos formával nem kell csinálni semmit.
A tésztamasszával 2/3-ig megtöltjük a formákat. Mindegyikre teszünk a kisebb darabokra vágott szederből.
15-20 percig sütjük, amíg a szélei aranybarnák lesznek. Amikor kicsit kihűlt, szedjük ki a formákból és tegyük rácsra szellőzni.
Légies, kívül ropogós, belül lágy sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...