2016. augusztus 9., kedd

Tészta és pesztó Trapaniból




Újabb érdekes formájú tészta, most Szicíliából. (Lehet, hogy visszavágyom? ) A neve busiate és tagja a szicíliai "pasta triumvirátus "-nak, ami a kuszkuszból, a busiate-ból, és a spaccatelle- ből áll.
Az első kettő egyértelműen mutatja a hosszú arab jelenlétet a szigeten. A kuszkusznak külön fesztiválja is van San Vito lo Capo-ban, Trapani megyében, Szicília észak-nyugati régiójában.
A busiate is innen származik, neve pedig állítólag az arab "bus" szóból ered, ami nádat jelent és a tészta formázására utal. Úgy készül ugyanis, hogy a körül-belül 8 centis tészta-sodratokat egy vékony pálcára, vagy kötőtűre - régen pedig nádra - tekerik fel, majd erről lehúzva csinos kis spirálokat kapnak. Nem kis türelemjáték, de szép. Elképzelem, ahogy a trapani asszonyok összegyűlnek, fürgén sodorják a tésztákat és közben mindent megbeszélnek... egy ilyenben én is benne lennék.
A mártás szintén trapani specialitás, bár szicíliai pesztónak is nevezik. Genovai párjától eltérően piros színű az érett, de nyers paradicsomtól és fenyőmag helyett pirított mandulával készül, a pecorino, vagy parmezán sajtot pedig csak a tálaláskor teszik a tésztára. A pesztó elvileg késes robotgépben is elkészíthető, ebben az esetben én mégis a mechanikus megoldást javaslom egy méretes mozsár formájában. Egyszerűen jobb és szebb lesz a végeredmény, ha darabosabbra készítjük.
Könnyű, friss, igazi nyári étel, a tészta formájától függetlenül is tökéletesen működik.

Recept:
  • 500 g busiate, vagy spagetti, vagy fusilli
  • 60 g hámozott mandula
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék bazsalikomlevél
  • 6 érett lucullus típusú paradicsom
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl olívaolaj
  • pecorino, vagy parmezán a tálaláshoz
A mandulát alufóliára terítjük, 180 fokos sütőben 5 percig pirítjuk, amíg világos zsemleszínű lesz.
A paradicsomok végeit kereszt alakban éles késsel bemetszük, tálba tesszük, forrásban lévő vízzel leforrázzuk. Egy-két után leöntjük róla a vizet. A paradicsomok héját lehúzzuk, szárvégeit kivágjuk, magjait eltávolítjuk, húsát kockákra vágjuk.
Nagyméretű mozsárba tesszük a megpucolt fokhagymagerezdekkel és a bazsalikommal együtt. Összetörjük, majd hozzáadjuk az olívaolaj felét, a sót és tovább passzírozzuk. Végül belekeverjük a felkockázott paradicsomot és a maradék olívaolajat. Ezzel is összedolgozzuk, sózzuk, ha szükséges.
Közben a tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük, megfőzzük.
A lecsöpögtetett tésztát összekeverjük a pesztóval.
Tányérokba szedve kevés olívaolajjal meglocsoljuk, parmezánforgáccsal és menta-, vagy bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...