2016. szeptember 18., vasárnap

Rebarbara krém és egy sütemény is


Egész nyáron hozzá sem nyúltam a kertben lévő rebarbarához, csak hagytam, hadd nőjön. Igazság szerint nem is voltak vele terveim, fogalmam sincs miért. A nyár végi kertrendezéskor viszont meglepődve tapasztaltam, hogy végre szép, rózsaszín levélnyelűre fejlődtek! Valószínüleg olyan sűrűn volt a sok szár, hogy egymást árnyékolták, ugyanis amennyire tudom, a fénytől való elzárás az egyik kulcsa a rózsaszín levélnyélnek. (A másik a fajtatípus.)
Úgy döntöttem hálát érdemel ez az önfejlesztő művelet és hozzáláttam a feldolgozáshoz. Megsütöttem Édesem jól bevált receptjét, aztán a tartósítás felé vettem az irányt. A curd mellett döntöttem, mert előzetes feltételezésem szerint ebben a vajas, tojásos krémben a rebarbara jellegzetes savanyúsága megmarad, de átütő savassága nem zavaró. Nem csalódtam, nagyon-nagyon finom lett, még finomabb, mint a citromkrém, pedig az is jó!
Felhasználásán nem kell sokat törni a fejünket, kanalanként elég gyorsan fogy. De vannak azért cizelláltabb megoldások, például (amerikai) palacsintával egészen fantasztikus, vagy az itt leírt szabad stílusú tortácska habos tetejének megágyazva.
Nem nagy munka és nem is hosszú idő elkészíteni, próbáljátok ki, ha rebarbarára bukkantok valahol. Ha nem, majd jövőre, de akkor feltétlenül!

Rebarbarakrém (curd) receptje:
  • 500 g rebarbara
  • 60 ml víz
  • 1 rúd fahéj
  • 4 egész tojás, 2 tojássárgája
  • 225 g cukor
  • 115 g vaj
Hámozzuk meg vékonyan a rebarbarát daraboljuk fel. Tegyük lábasba a vízzel, 10-15 perc alatt főzzük puhára. Tegyük egy sűrű szitára és passzírozzuk át. A szitán fennmaradó szálkás, sűrű maradékot dobjuk ki.
Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral keverjük krémes-világosra.
A vajat olvasszuk fel, majd lassan keverjük a tojásokhoz. Az egészhez adjuk hozzá az átpasszírozott rebarbarát, tegyük vastag aljú edénybe, adjuk hozzá a fahéjrudat és alacsony lángon folyamatosan kevergetve 10-15 percig főzzük, amíg krémesre sűrűsödik.
Vegyük ki a fahéjrudat, majd forrón töltsük kis üvegekbe a krémet. Kihűlés után hűtőben 1-2 hétig eltartható.
3-4 kis üveg lesz ebből a mennyiségből.


Omlós tésztakorong rebarbarakrémmel, meringue-val

a tésztához:
  • 175 g liszt
  • 2 teáskanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 70 g hideg vaj
  • 60 ml jéghideg víz
A lisztet a sóval és a cukorral keverőtálba tesszük, összekeverjük, Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és összemorzsoljuk, annyira, hogy kukoricaszem nagyságú vajdarabok maradjanak. (Keverőlapátos géppel is elvégezhetjük persze.) Hozzáadjuk a vizet és amikor a tészta éppen összeáll, kistányérnyi korongot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Sütéskor előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát 6 részre osztjuk, a részeket egyenként 10-12 cm átmérős korongokká nyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, 15-20 perc alatt világos barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.

a meringue-hoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 6 evőkanál cukor
  • csipet só
  • egy kávéskanál vanília kivonat
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, keverés közben adjuk hozzá a só és a cukrot, végül a vanília kivonatot is.

A sütemény összeállítása:

A sütőt előmelegítjük 230 fokra, ha van, grillező módra állítjuk.
A tésztakorongokat megkenjük 2 evőkanál rebarbara krémmel. A krémre púpozzuk a habot, körül-belül két púpos evőkanálnyit. Lazán megformázzuk, majd a sütőben 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.
Azonnal fogyasztható, nem unalmas sütemény.
David Lebovitz receptje alapján.

3 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Nekem is van egy elhagyatott rebarbarám, ma megnézem a kertben.
Kösz a tippeket!

Kósa Márta írta...

Curd - elkészült és finom!

Kösz!

rakottkert írta...

Örülök, hogy kipróbáltad és hogy volt hozzá rebarbarád!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...