2017. február 6., hétfő

Bíborszínű pácolt lilahagyma


Ecihagyi - tulajdonképpen. Csak éppen szerettem volna, ha nem veszti el szép színét, ezért egy kis csalást eszeltem ki és céklával támogattam meg. Szó szerint, az üveg oldalát támogatták a céklakarikák. Nagyon érdekes folyamat volt, a hagyma a főzésnél szomorúan kifakult, így ment az üvegbe az élénkvörös céklával. Másnapra a cékla fakult ki, a hagyma pedig egyöntetű bíborszínű lett. Minden rábeszélés nélkül :)
De nemcsak ezért a (gyanítom) kémiai folyamat megfigyeléséért érdemes elkészíteni, hanem mert nagyon sokrétűen felhasználható. Üdítő kiegészítő füstölt halak, kencék, például rilette mellé. Szendvicsekbe is kiváló, főleg ezekben a friss salátafélékben ínséges időkben. Szuper lencse-, krumplisalátához, sült húsok mellé, ázsiai ízesítésű tésztákhoz.



Recept:
  • 5 közepes fej lilahagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl almaecet
  • 1 dl víz
  • 1 dl cukor
  • 1 kávéskanál koriander mag
  • 1 kávéskanál mustármag
  • kevés frissen őrölt bors
  • 1 cékla
A lilahagymákat megpucoljuk. Félbe vágjuk, majd a feleket sugárirányban nyolc cikkre vágjuk.
Fazékban 1 liter vizet forralunk, a teáskanál sóval ízesítjük, majd beletesszük a lilahagymát. 5-7 percig főzzük, majd leszűrjük.
Közben az almaecetet, az 1 dl vizet, a fűszereket a cukorral felforraljuk, addig főzzük, amíg a cukor felolvad.
A céklát meghámozzuk, 5 szeletbe vágjuk.
A hagymát befőttes üvegbe tesszük, az üveg falához körben elhelyezzük a céklakarikákat, majd felöntjük az ecetes lével.
Egy éjszakát állni hagyjuk, hogy az ízek és a színek összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...