2018. február 11., vasárnap

Breton sült pisztráng


Régen volt már halas recept a blogon, itt az ideje. Annál is inkább, mert böjtös időszak következik, ami többek között remek alkalom étrendünk tudatosabbá tételére - hogy a legfelületesebben közelítsek ehhez a lelki, szellemi és fizikai mélységek és magasságok megélésére lehetőséget adó néhány héthez.
A pisztráng megbízható társunk lehet, ha a húsfélék elhagyását tervezzük. Frissen is könnyen beszerezhető és mint minden hal, gyorsan elkészül. Süthetjük sütőben dióval töltve, esetleg paradicsomosan, vagy az alábbi módon, forró olajban, ami népszerűtlensége ellenére sajnos, vagy nem sajnos, az egyik legfinomabb eredményhez vezet.
A recept egyébként bretagne-i, ahol hozzánk hasonlóan nagy becsülete van a pisztrángnak, olyannyira, hogy nem is bonyolítják túl az elkészítését. Klasszikus sült hal - sült krumpli párosítás egy kis rákkal dúsítva, amit simán kihagyhatunk belőle. Lehet, hogy furcsának tűnik a párhuzam, de nekem a brassói aprópecsenye jutott eszembe, miközben elégedetten pakoltam a villámra a falatokat.
Próbáljátok ki, lehet, hogy nektek is!
 
Recept:

  • 2 kisméretű (30 dekás) pisztráng
  • 6 - 700 g krumpli
  • 3 teáskanál kapribogyó
  • 100 g fagyasztott aprórák (elhagyható)
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 - 3 dl olaj 
  • 40 g vaj
  • fél citrom, petrezselyem a tálaláshoz
A pisztrángokat megmossuk, szárazra töröljük, kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
A rákot, ha használunk, kiolvasztjuk, leitatjuk róla a nedvességet.
Egy serpenyőben, amiben később a pisztráng is elfér, felforrósítjuk az olajat. Két részletben pirosra sütjük benne a krumplit, szűrőkanállal lecsepegtetjük, tálba tesszük, melegen tartjuk. (120 fokos sütőben.)
A pisztrángot lisztbe forgatjuk, majd az olajban 15 perc alatt mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Előmelegített tálra tesszük.
Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a krumplit, a kapribogyót és a rákot, ha használunk. Néhány percig együtt sütjük, közben enyhén sózzuk.
Az elkészült krumplit a pisztrángok mellé halmozzuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel, elhelyezzük rajta a negyedekbe vágott citromot.
Azonnal fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...